حضور داوطلبان، شانه به شانه مددکاران اجتماعی
یکی از اقدامات مهرآفرین در بلایای طبیعی، جستجوی روستا به روستا و شناسایی بحران زدگان است که برای این کار به گسترش تیم داوطلبان در کنار مددکاران نیاز داشتیم. به این صورت که ابتدا مددکاران اجتماعی میرفتند و همزمان داوطلبان نیز در منطقه حضور پیدا می کردند. در بحران سیل سال 98 نیز داوطلبان موسسه در کنار مددکاران اجتماعی همواره حضور داشتند. ما در طی چند ماه، فــراخوانهای داوطلبی منتشر مــیکردیم و با شکل گیری شبکه انسانی تلاش می کردیم تا از طریق داوطلبانی که به مجموعه مهرآفرین ملحق میشدند، امدادرسانی خود را گسترش دهیم. گاهی اوقات این شبکههای انسانی متشکل از داوطلبان بالغ هفتصد نیروی انسانی میشد که همپای مددکاران در مناطق سیل زده شروع به شناسایی روستاها و رساندن کمکها میکردند. ویژگی سال 98 از این جهت خاص بود که ما باید نیروهایمان را همزمان در مناطق زیادی از کشور در استانهای گلستان، فارس، خوزستان، لرستان ، سیستان و بلوچستان توزیع میکردیم و شاید اگر ظرفیت بالای مددکاری اجتماعی و ظرفیت بالای داوطلبان مهرآفرین نبود این امر امکانپذیر نمیشد. در کمکرسانی به سیل زدگان نیز مهرآفرین خدمات خود را مانند زلزله مرحله بندی کرد. در مرحله اول، ارسال کمکهای ضروری مانند مواد غذایی، کمکهای معیشتی، لوازم سرمایشی و گرمایشی ، چادر و امکانات ضروری اولیه در دستور کار قرار گرفت تا سیل زدگان به شرایط باثباتی برسند. پس از این مرحله، در مرحله دوم شناسایی جامعه هدف توسط مددکاران آغاز شد و هدف از این کار تحت پوشش قرار دادن جامعه هدف برای رساندن کمکهای طولانی مدت و ساماندهی آنها بود. کمک به سیل زدگان تا سال 1401 ادامه داشت و مهرآفرین تا ساماندهی کامل خانوادههای تحت حمایت خود در مناطق سیل زده گلستان، خوزستان و سیستان و بلوچستان حضور داشت و تا اطمینان حاصل کردن از این که ساماندهی شده باشند رهایشان نکرد. این ساماندهی شامل کمک به ساخت خانهها و تجهیز آنها و همچنین رهن خانه برای مستأجران بود.
سفر در دل تاریخ
سال 98 با سیل در 5 استان گلستان، خوزستان، فارس، لرستان و سیستان و بلوچستان( منطقه هیرمند) شروع شد و در دی ماه همان سال سیل دیگری در استان سیستان و بلوچستان اتفاق افتاد که مناطقی از بلوچستان و چابهار را درگیر کرد. مهرآفرین در پی این حادثه، در منطقه هبودان و آهوران، از توابع نیکشهر حضور پیدا کرد که مناطقی صعب العبور بود. به همین دلیل امدادگران و ان جی او ها در این مناطق حضور پیدا نمیکردند و امدادرسانی به سختی انجام میشد. مددکاران و امدادگران مهرآفرین زمانی که وارد این مناطق شدند با زندگی بدوی اهالی روبرو شدند، گویی تاریخ به دویست سال قبل برگشته بود. مردم آنجا به قدری محرومیت داشتند که موضوع سیل تا حدی فراموش میشد؛ آنها از آبهای رودخانه برای خوراک و حمام کردن استفاده میکردند، فاقد سرویس بهداشتی و حمام بودند و کودکانشان اغلب از سوءتغذیه و کمخونی شدید رنج میبردند.خانهها از خاک، سنگ و چوب نخل ساخته شده بود و مدرسه برای کودکان وجود نداشت. مواجهه با این محرومیت باعث شد که مهرآفرین در این منطقه اقدام به ساخت سرویس بهداشتی و حمام کند که حمل مصالح و احداث این سرویسها پروسهای بسیار سخت و طاقت فرسا بود. سرانجام مهرآفرین موفق به ساخت 10 سرویس بهداشتی و حمام برای 54 خانواده در منطقه هبودان شد. همچنین علاوه بر هبودان و آهوران، مهرآفرین در منطقه مسکوتان فنوج، از دیگر توابع نیکشهر حضور پیدا کرد و در آنجا نیز 11 سرویس بهداشتی و حمام احداث کرد. پس از آن در حسین آباد همان منطقه نیز 10 سرویس بهداشتی و حمام ساخت که در مجموع 31 سرویس بهداشتی در این منطقه احداث شد. همزمان با این اقدامات، مدرسهسازی در این مناطق نیز در دستور کار قرار گرفت.
شناسایی کودکان و زنان بیمار
از ویژگیهای منحصر به فرد مهرآفرین در بحرانها، سرکشی روستا به روستا و خانه به خانه در مناطق بحران زده، با هدف شناسایی آسیبدیدگان و توزیع عادلانه کمکها است که در جریان سیل سال ۹۸ نیز به همین ترتیب در تمام استانهای سیلزده انجام شد. طی این بازدیدها، کودکان بیمار و زنان باردار هم شناسایی شده و توسط مددکاران به واحدهای درمانی شهرهای مجاور برای معالجه منتقل میشدند. در مناطق محروم تعداد زیادی کودک دارای مشکلات حاد شناسایی و درمان شدند و بسیاری از زنانی که دچار عفونتهای درمان نشده یا انواع بیماریهای زنان بودند نیز تحت درمان قرار گرفتند. همچنین پس از سال 98 و سیلهای گسترده در اقصی نقاط کشور، در سال 99 با سیل جنوب کرمان و منطقه زهکلوت مواجه شدیم و از آنجا که کاملا در این زمینه تبحر پیدا کرده بودیم، با حضور به موقع در منطقه سیلزده، امدادرسانی را آغاز کردیم و کمکهای موثر و بزرگی را به آسیب دیدگان آن منطقه ارائه کردیم.